• Vsak ima drugačne lase

  Lasje se pri posameznikih lahko zelo razlikujejo. Vzemimo, na primer, vse barvne tone, od belo blond do povsem črne, in vse različice oblike, od ravnih do skodranih in od tankih do bujnih las. Obstaja na tisoče različnih kombinacij. Struktura, barva in gostota las so genetsko določeni pri vsaki osebi posebej in so tesno povezani med seboj. Človek ima od 85.000 do 140.000 las, odvisno od strukture in barve las. Običajno jih izpade približno 60 do 100 vsak dan. Osebe z blond lasmi imajo denimo občutno več las kot tiste s temnimi lasmi (v povprečju okrog 140.000 pri blond laseh in 100.000 pri temnih). Toda svetli lasje so navadno tanjši in bolj občutljivi.

 • Struktura las

  Las sestavlja približno 80 % proteinov, 10–15 % vode, 5–10 % pigmentov, minerali in lipidi. Las je sestavljen iz dveh delov: lasnega stebla, ki raste iz kože in korenine, ki leži pod površino. Lasno steblo v osnovi sestavljajo tri plasti. Zunanja plast, imenovana povrhnjica, je še posebej pomembna zaradi svoje zaščitne funkcije. Več plasti celic se med seboj prekriva tako kot strešniki, zato je površina las gladka. Različni notranji in zunanji vplivi lahko naredijo povrhnjico hrapavo. Zaradi njene grobe površine pa so lasje videti pusti in nezdravi. Jedro lasu se imenuje skorja in predstavlja 80 odstotkov lasu. Sestavljajo jo drobni fibrili, ki so zviti skupaj, da dajejo daljšim vlaknom več stabilnosti. Tu so shranjeni naravni barvni pigmenti las. Ta keratinska vlakna (keratini so beljakovinske molekule) so pomembna za strukturo in prožnost las. Jedro lasu sestavlja sredica (lasni stržen). Tik pod lasiščem je žleza lojnica, ki tvori lipide in ohranja lase voljne. Včasih ta žleza tvori preveč ali premalo lipidov, zato lasje postanejo mastni ali suhi in krhki.

 • Rast las

  Las zraste približno 1 cm na mesec. Po treh do sedmih letih rasti papila odmre in lasna korenina se skrči in propade. Las izpade in naredi prostor za nov las, ki požene iz ponovno regenerirane papile. Rast las je enakomerna, saj se nikoli ne zgodi, da bi bilo celo lasišče v isti fazi rasti ob istem času. Povsem normalno je, da vsak dan izpade od 60 do 100 las. Mišica naježevalka je ostanek preteklosti naših las in dlak. Ta mišica je povzročila, da se je koža napela in so se dlake naježile, da bi ohranile toploto v mrzlih razmerah ali da bi v primeru nevarnosti prestrašile sovražnika. Žleze lojnice izločajo sebum, oljnat izloček, ki zagotavlja prožnost kože in las.

 • Naravna barva las

  Vsak človek ima svojo naravno barvo las. Ampak kaj določa to barvo in zakaj obstaja toliko različnih odtenkov? Naravna barva las je odvisna od količine različnih pigmentov znotraj vaših las. Vsak las vsebuje unikatno mešanico dveh naravnih vrst melanina: črni/rjavi pigmenti, ki se imenujejo evmelanin, in rdeči/rumeni pigmenti, imenovani feomelanin. Barva las je odvisna od kombinacije teh pigmentov – temno črna, svetlo rjava ali blond.

 • Šampon – nežen čistilni izdelek

  Beseda »šampon« je sposojenka hindujske besede, ki pomeni »masirati«. Prvi šampon se je pojavil leta 1904 v obliki praška. Med umivanjem šampon odstrani odvečna naravna olja, pot, odmrle kožne celice in ostanke izdelkov za nego ali oblikovanje las. Najpomembnejša sestavina je kombinacija površinsko aktivnih snovi, ki tvorijo fino, porozno peno in lase temeljito očistijo, ne da bi odstranili pomembne snovi. Šampon s pH-vrednostjo od 5 do 6 je idealen za lase in lasišče. Dobri šamponi vsebujejo tudi vlažilne sestavine kot je pantenol, ki pomaga pri regeneraciji lasne strukture in ohranja njeno prožnost. Na voljo je širok izbor šamponov, ki so narejeni tako, da zadovoljijo vse navade pri negi las ter so primerni za vse tipe las in vse težave lasišča.

 • Regenerator – po šamponiranju

  Regenerator (ali balzam) sodi v osnovno nego las. Kako nepogrešljiv je regenerator, lahko vidite in občutite po vsakem šamponiranju: mokri lasje so videti pusti in so zelo neukrotljivi. Lasje se med seboj prepletejo in se med mučnim česanjem poškodujejo. Prav to pa je tisto, kar regenerator prepreči. Regenerator olajša razčesavanje las ter jih ščiti pred različnimi vplivi okolja. Na laseh ostane le kratek čas in oskrbi zunanjo vrhnjico z aktivnimi sestavinami, zato takoj postane spet gladka. Regeneratorje lahko uporabimo po vsakem šamponiranju. Lase naredijo svilnato gladke in olajšajo razčesavanje. Regenerator učinkuje vse do naslednjega umivanja las.

 • Posebni negovalni izdelki – za dodatno nego

  Izdelki za intenzivno nego las
  Posebni negovalni izdelki zagotavljajo intenzivno nego in imajo odličen učinek na lase. Združujejo regenerativne sestavine v visokih koncentracijah, ki s pomočjo emulzije prodrejo v notranjost las. Vmasiramo jih v vlažne lase in tako prenesemo njihove snovi, ki vežejo vlakna, neposredno v jedro lasu. Intenzivni negovalni izdelek naj na laseh ostane 2 minuti. Lasje so vidno obnovljeni. Zaradi svoje intenzivnosti imajo ti negovalni izdelki trajen učinek, ki se ohrani tudi po več umivanjih. Pri nanosu negovalnega izdelka je še posebej pomembno, da dosežemo optimalno stopnjo nege. Bolj so lasje poškodovani, bolj pogosto bi ga morali nanesti. Izdelki se razlikujejo po sestavinah, načinu uporabe in predvsem po svoji stopnji intenzivnosti. Določeni izdelki odpravijo specifične težave las, kot so razcepljene konice, močno poškodovani lasje ali spiranje barve.

  Izdelki za takojšnjo obnovitev las
  Negovalni izdelek, ki se ne izpira, vmasiramo v lase kot običajno ali ga razpršimo po laseh. Prednost takšnih izdelkov je v tem, da jih ni treba izpirati. Tako prihranimo čas, lasje pa so dolgotrajno negovani in niso obteženi.

 • Izdelki za oblikovanje

  Izdelki za oblikovanje pomagajo pri ustvarjanju pričeske. Nanesemo jih na vlažne ali suhe lase, kar omogoča večjo elastičnost in volumen ter pomaga zaščititi lase pred škodljivimi vplivi okolja. Prav tako preprečujejo izpadanje las in nudijo močnejšo obstojnost. Linija izdelkov vključuje losjone, spreje ali pene za oblikovanje.

 • Lak za lase

  Lak za lase popolnoma utrdi pričesko. Ščiti pred vetrom, vlago in soncem ter nudi potrebno obstojnost, ustvari sijaj in izboljša učinkovitost ostalih izdelkov za oblikovanje. Čeprav je na voljo tudi kot sprej s črpalko, je lak za lase klasično razpršilo. Z drugimi besedami, na lase se razprši v zelo fini obliki s pomočjo potisnega plina. Kot pri večini drugih izdelkov za oblikovanje osnovne sestavine laka za lase vključujejo tvorce filma—tukaj v kombinaciji s topili in potisnimi plini (varno za ozon, plini brez CFC, kot je butan, izobutan in dimetil eter). Od lakov za lase se zahteva več kot od drugih izdelkov za oblikovanje: držati mora pričesko na mestu in istočasno ohraniti njeno naravno elastičnost. Biti mora odporen proti vlagi, ampak enostaven za izpiranje. Prav tako mora razpršiti fino in se hitro sušiti. Prav tako more istočasno vlažiti lase ter jih ščititi pred zunanjimi vplivi.

 • Pena za oblikovanje

  Od 1980-ih so pene za oblikovanje zamenjale losjone, ker nudijo več prednosti pri nanosu: ne kapljajo, se enostavno porazdelijo in razporedijo po laseh, tako da se lasje ne sprimejo skupaj. Poleg razpršil in tenzidov, se pena in tekoči izdelki za oblikovanje malce razlikujejo v svoji osnovni sestavi. Oboji imajo kot osnovne sestavine tvorce filma in hranljive snovi. Sintetične smole obdajo lase s stabilnim filmom ter jih naredijo obstojnejše. Količina filma je določena glede na želeno stopnjo obstojnosti pričeske. Kationski polimeri olajšajo česanje las in preprečujejo statično kopičenje. Voda in alkohol sta uporabljena kot topili. Potisni plini v današnji peni za oblikovanje so plini, ki so varni za ozon, kot so propan, butan in izobutan.

 • Gel, krema in vosek

  Gel, krema in vosek za oblikovanje so idealni za izrazito oblikovanje določenega dela las ali za celotno pričesko. Vsi trije izdelki se razlikujejo v svoji formuli in prvotno delujejo tako, da zlepijo posamezne lase. Medtem ko se geli za oblikovanje prvotno uporabljajo za ustvarjanje obstojnih pričesk, krema pa omogoča naravni videz. Prednost voska je njegovo oblikovanje in naravni videz las. Geli za oblikovanje so brezbarvna sredstva, predvsem na vodni osnovi in brez olj, ki dobijo svojo posebno teksturo s sredstvom za zgoščevanje. Pri gelih za lase se lasje najprej strdijo in nato oblikujejo. Višji kot je hidrofilni delež gela, bolj gel doseže »moker videz«. Dodatne sestavine kot so olja, dajo lasem dodatni sijaj. Uporaba gela je enostavna: preprosto ga nanesite na vlažne ali suhe lase ter jih oblikujte v želeno pričesko. Ta ostane na mestu, ko se sredstvo za utrjevanje enkrat strdi. Kreme za oblikovanje so večinoma emulzije olja v vodi, kjer so oljnate sestavine vključene v vodno osnovo. Ta vrsta emulzije je manj mastna od emulzije vode v olju, ki se večinoma uporablja za bogate kreme za kožo in predhodno za mastne kreme za oblikovanje za moške. Oljni del v kremah za oblikovanje naredi lase gladke, tako da izgledajo naravni in jih je enostavno oblikovati. Kreme naredijo pričesko manj obstojno kot geli, ampak jih je lažje oblikovati. Kreme za oblikovanje so najbolj učinkovite, če jih nanesemo na rahlo navlažene ali suhe lase. Nato lahko lase oblikujemo s pomočjo prstov ali širokega glavnika. Nato lase posušite s sušilcem ali na zraku in ste končali!
  Vosek za oblikovanje daje obstojnost in sijaj posameznim pramenom las. Vosek je sestavljen iz rastlinskih ali mineralnih olj v kombinaciji z emulgatorji v trdni obliki. Za dodatni sijaj nekateri voski vsebujejo kanček svetlečih zlatih ali srebrnih delcev. Vosek optimizira oblikovanje trendnih pričesk in je še posebej primeren za izklesane stile in dramatični poudarek posameznih delov las.

 • Trajno obstojna barva za lase – kako deluje?

  Barvanje las s trajno obstojno barvo je najboljši način, kako dati vašim lasem dolgotrajno barvo in prekriti sive lase. Trajno obstojna barva nastane v večih korakih. Najprej alkalizacija nekoliko odpre lasno strukturo, tako da drobni barvni pigmenti in oksidanti lahko prodrejo v las. S tem, ko barvni pigment prodre v las, las še ni obarvan, saj oksidant razvije barvni ton, ki prinese barvni rezultat. Po tem postopku regenerator zgladi lasno strukturo in “zapre” barvo v las. Trajno obstojna barva za lase mora zrasti iz vaših las.